Ekonomi tips från Charlie Söderberg (Lyxfällan , PLUS)

charlie1000

Det räcker med 30 minuter i månaden för att tänka ut bättre sätt att hushålla med sina pengar.

Det menar ekonomicoachen Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan på TV3 och Plus i SVT.

Men, påpekar han, det är viktigt att man ser till att göra ekonomiarbetet lustfyllt.

– Jag blir alltid skeptisk när folk säger ”jag ska skärpa mig” om sitt sparande för det håller nästan aldrig. Man kommer att springa så länge man känner sig jagad, men så fort man inte jagas slutar man spara, säger han.

Hur mycket kan och bör man spara?

– Direkt när lönen kommer, sätt av tio procent till dig själv på ett sparkonto. Sedan betalar du räkningar och köper det du behöver. Det är annars lätt att sparandet aldrig blir av. För de som lever på marginalen är detta en process, säger Charlie Söderberg.

Hur ska människor som har det knapert tänka?

– Har man det knapert måste man antingen öka inkomsterna eller minska utgifterna. Gör hellre en rejäl åtgärd, som att byta trerummaren mot en tvåa, än att gå in i en allmän snålprocess och dutta överallt.

Hur ska skuldsatta tänka?

– Det vanligaste misstaget skuldsatta gör är att de amorterar efter bankens plan. Det betyder ofta att man amorterar mest på det billigaste lånet, till exempel bolånet som har fyra procents ränta, och inget på det dyraste, till exempel H&M-kortet med 26 procents ränta. Mitt råd är att ta bort det värsta först.

Charlie Söderbergs ekonomiska trestegsmodell

1. Skaffa dig ett mål med pengarna

Vad skulle göra ditt liv rikare? Är det en Thailandsresa i vinter, att kunna vara hemma med barnen längre eller gå tidigare i pension? Om du är klar över vad du vill använda pengarna till, då blir frågan hur du ska gå till väga lätt att besvara. De flesta är inte tillräckligt klara över vad de vill göra med pengarna, och det är ett problem.

2. Lista ut var du befinner dig ekonomiskt

Skaffa dig verklighetskoll. Hur mycket pengar kommer in, vart tar de vägen i dag och vad tycker du om det? De flesta är öppna för att göra ekonomiska förändringar men är osugna på att titta på hur privatekonomin ser ut i dag. Ta fram ett balansblad och skriv upp vart pengarna tar vägen. Eller gör som i Lyxfällan – få en tydlig överblick över läget och sätt upp tusenlapparna på en tavla i olika kategorier.

3. Skapa en handlingsplan

När du vet vart du är och vart du ska, blir frågan hur du ska gå till väga enkel.

Börja med målet. Vart vill du vara om till exempel tre år? Hur mycket vill du ha sparat? Skriv ner målet och summan – och arbeta dig bakåt. Hur mycket vill du ha sparat om två år, om ett år, och så vidare, ända fram till nästa söndag?

Detta är din handlingsplan. Utifrån dessa delmål kan du skapa en att göra-lista. Dina värderingar kommer naturligtvis att styra dina prioriteringar. För vissa är 64 tv-kanaler viktigare än ekologisk mat, för andra är det tvärtom.

Sätt upp lappen med nästa steg på kylskåpet så att du varje dag påminns om vad du har lovat dig själv.

10 tips för en bättre ekonomi

Bilen, maten, elen och bredbandet. Ja, du kan spara på allt utan att livskvaliteten försämras avsevärt.

Här är ekonomicoachen Charlie Söderbergs tio smartaste tips.

1. Gör dig av med bilen – om du kan

En ny bil i 175 000-kronorsklassen kostar 5 465 kronor i månaden att äga, om du kör 1 500 mil om året och räknar med värdeminskningen (källa: Motormännen). Hyr bil vid behov i stället. En Nissan Micra på OKQ8 kostar 259 kronor/dygn och är bensinsnål. Eller ta en taxi när du

behöver eller bli medlem i en bilpool. Nästan allt är billigare än att äga sin egen bil.

2. Handla på second hand

På din vind och i dina förråd ligger prylar du inte längre använder. Sälj dem på Blocket och Tradera. En normal familj beräknas ha saker för runt 20 000 kronor som bara ligger och skräpar. På begagnatsajterna kan du även köpa saker billigare. Bra tips nu inför julen.

3. Pruta

Ja, det går att pruta i Sverige. Även om butiken nobbar ditt utgångsbud

kan du mycket väl få tio procents rabatt. Eller merprodukter – köper du ett par jeans kan du få strumpor eller underkläder gratis.

4. Spara på elen

Att byta elbolag är det effektivaste sättet att snabbt få ner elkostnaderna, vid sidan av minskad konsumtion. På Elpriskollen.se ser du vad du kan spara på ett byte. Även enkla åtgärder ger stora besparingar, som att sänka inomhustemperaturen med två grader, täta fönsterlisterna och tilläggsisolera huset.

5. Handla när du är i rätt sinnesstämning

Många handlar vid en tidpunkt när risken för felköp är stor. De köper julklappar mitt i stressen eller handlar mat när blodsockret är som lägst. Oavsett vad du ska köpa – mat, möbler eller teknik – fatta dina köpbeslut i lugn och ro och bestäm i förväg vad det får kosta. Detta gäller även stora inköp som bostad. Bara för att banken ger dig ett lånelöfte på 2,8 miljoner kronor, behöver inte du tycka att bostaden är värd det.

6. Ta med egen matlåda

En dagens rätt ute på stan kostar 70 kronor, ofta mer. Hel- och halvfabrikat har ett högt kilopris i jämförelse med hemlagad mat. Ta med matlåda till jobbet tre dagar i veckan i stället och spara 8 250 kronor om året. Om du och din familj dessutom slutar slänga mat, kan ni spara ytterligare 8 000 kronor per år.

7. Rensa bland abonnemangen

Det går att ringa, använda internet och titta på tv billigare. Genom prisjämförelse­tjänster på internet kan du finna ett abonnemang som är billigare än det du har. Om du dessutom med trådlös teknik kan dela bredbandet med grannarna så sparar du ännu mer pengar. Och genom att säga upp digital-tv-abonnemanget och i stället börja titta på webb-tv eller låna filmer på biblioteket förbättras din ekonomi ytterligare.

8. Sluta lägga pengar på onödiga saker

Dumma vanor, som en chokladbit och en hämtkaffe efter jobbet, kostar. Om du vill spara pengar kan du bryta belöningsbeteendet på två sätt – ändra dina tankar eller sluta vara där pengar spenderas. Med andra ord – ta en skogs­promenad i stället för marsch genom varuhuset.

9. Samla dina affärer i en bank, men kräv rabatt

Om du väljer att vara helkund i en bank ska de ge dig ordentlig rabatt. Granska även vad du behöver så att du inte betalar för tjänster du inte har behov av. Annars lönar det sig att vara otrogen, det vill säga att ha olika banker för olika behov. En bank är inte bäst på allt.

10. Träna billigare

Köp ett par löparskor för 499 kronor och avstå samtidigt från att förnya årskortet på Friskis och Svettis. Att träna hemma, enbart med kroppen som vikt, är en av de hetaste träningsformerna. Du sparar 2 500 kronor på ett år.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/minekonomi/article15657388.ab

Annonser

6 thoughts on “Ekonomi tips från Charlie Söderberg (Lyxfällan , PLUS)

  1. Pingback: Lyxfällan | Joakim Tufvesson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s