Så lagar du middag för en tia

Studentlivet kan vara mer än pasta och färdiga köttbullar. Genom att laga mycket mat, använda rätt råvaror och planera kan bra mat kosta lite, tipsar dietisten Hanna Olvenmark.

Färdiga köttbullar, nudlar, pasta och fiskpinnar. Till det stora mängder kaffe, och en och annan dyr macka i skolmatsalen när hungern blir för stor.

Så kan matsedeln för en student se ut.

Men bara för att man lever på 8.216 kronor i månaden behöver inte ens kylskåp vara fyllt av dålig mat, enligt dietisten Hanna Olvenmark.

Hon bloggar på sajten matvett.se, som hon driver tillsammans med fyra andra dietister. Här har hon skapat sidan ”portioner under tian”. Alla recept som återges får maximalt kosta tio kronor per portion att tillaga. Tanken är att det ska vara maträtter som är billiga, men samtidigt bra för kroppen.

På sajten går det att 
se exakt vad portionerna kostar, och vad deras näringsinnehåll är. När inte Hanna Olvenmark bloggar om billig mat arbetar hon med nutritionsbehandlingar på Södra Älvsborgs sjukhus. Det ekonomiska tänket har följt med henne från barndomen.

– Min pappa tyckte att det var roligt att räkna ut vad portionerna kostade. Han brukade berätta det för oss barn. På så sätt fick vi veta när åt dyrare mat, och när vi inte behövde ägna den lika stor uppmärksamhet, säger Hanna Olvenmark.

Hanna Olvenmark tips för att dra ner på matkostnaden är att äta mindre kött. Man kan köpa baljväxter som linser, bönor och kikärter. På så sätt får man ändå i sig protein.

– Det billigaste är om man exempelvis kan koka sina kikärter själv. Då får man ett kilopris på tio kronor. Det är lika mycket proteiner i kikärter som i kött, men man får inget fräscht kött för tio kronor, säger Hanna Olvenmark.

Många studenter lägger kanske redan en ganska liten summa pengar på mat i månaden. Men då blir maten därefter. Hanna Olvenmark minns själv vänner under sin studietid.

– Man överlever på färdiga köttbullar, pasta och fiskpinnar, men man får inte i sig alla näringsämnen som man behöver. Många studenter väljer även bort just grönsakerna, säger hon.

Lösningen behöver inte vara att göra en sallad vid sidan av. Det kan bli dyrt. Istället är det smart att försöka inkludera grönsakerna i själva maten.

Det kan vara en köttfärssås med mindre kött som istället fylls med pasternacka, rotselleri och morötter, tipsar Hanna Olvenmark.

Hanna Olvenmarkhar själv tre ledord för billig studentmat: Baljväxter, rotfrukter och krossade tomater.

– Med det kommer
 man långt. Krossade tomater är ju också grönsaker, och kostar bara några kronor för 500 gram. Perfekt för studenten, säger hon.

En smart idé kan vara att ta med en termos till förmiddagsrasten med kaffe så att man slipper köpa det i skolan. Något av det viktigaste som student är att man tar med sig matlådor.

– Det är a och o. Gör inte två portioner när du lagar mat, utan fyra och frys in två. Det blir billigare att laga mycket mat på en gång.

Man ska även planera sina matinköp. Om man småhandlar kan matkostnaderna skena iväg.

En student får räkna med att lägga ungefär 1500-2000 kronor på mat i månaden, enligt Hanna Olvenmark. Då räknar hon med att man behöver tre mål mat per dag, plus två mellanmål.

– Då ingår exempelvis kaffe i den summan. Om man köper kaffe för tio kronor så kan man istället få en hel rätt för det. Om en smörgås kostar fyrtio kronor så kan man få väldigt mycket mat för det. Det bästa rådet är att planera, så slipper man onödiga utgifter.

Källa: http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/dietisten-at-for-tio-kronor-om-dagen

Annonser

2 thoughts on “Så lagar du middag för en tia

    • Jag med. Ska försöka ordna min nästa handlarlista efter recept på den sidan. Verkar finnas en hel del, dessutom är ju allt redan uträknat åt en. Känner att man brukar hamna i en matcirkel där man äter samma mat om och om igen, kul med lite inspiration och variation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s