Här är smartaste elektronikköpen i år…och prylarna du bör avstå

DVD:n och Blu-ray-spelaren sjunger på sista versen.

Andra prylar är hetare än någonsin.

Här är de smarta köpen du kan göra i år – och de du bör avstå enligt Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

KÖPLÄGE:

Ljudanläggning

Det har skett väldigt mycket förändringar i hur vi lyssnar på musik senaste åren, men de flesta vill ha en musikanläggning av ett eller annat slag hemma. Högtalare och förstärkare är billiga, och man kan skaffa annan teknik till som kompletterar om anläggningen inte hänger med i utvecklingen.

– Man får väldigt mycket för pengarna här. Den vanliga hemmastereon blir bara billigare och billigare, säger Peter Pettersson.

Stream-hårdvara

Fler och fler skaffar elektronik som klarar av att ta emot och/eller spela musik och bild trådlöst. Det kräver ett bra bredband hemma, men är mycket smidigare än all hantering av dvd- och cd-skivor.

– Apple-tv och Sonos är två varianter som funkar bra och som inte är särskilt dyra. Med Sonos behöver man inte koppla högtalarna till stereon, säger Peter Pettersson.

Mobiltelefoner

Innehållet i telefonerna blir bättre, och man behöver inte betala mer än förra gången för en ny modell. Det är lönt att köpa en ny telefon om man har råd och den gamla strular.

– Prestandan blir 30-40 procent bättre per gång, man får bättre kamera och bättre minne för samma peng, säger Peter Pettersson.

Kameror

Försäljningen av kameror minskade med 20-25 procent förra året. Den största anledningen till det är mobilkamerorna, som nästan helt är på väg att ersätta de små semesterkamerorna.

– Nu har alla upp till 8 megapixel i telefonen och folk slopar småkameran. Det gör å andra sidan många kameror med lite bättre prestanda väldigt billiga. Under mellandagsrean kunde man exempelvis få en bra Casio-kamera med 16 megapixel för 895 kronor.

AVVAKTA: 

Spelkonsoler:

Både Microsoft med Xbox och Playstation har aviserat att de släpper nya spelkonsoler i år. Därför är det inte läge att köpa en gammal konsol som snart blir föråldrad.

– Det är risk att tv-spels-konsolerna är dömda på sikt. Spelen i telefonerna blir allt bättre, och kan komma ikapp konsolerna på sikt, i och med att det går att streama bilden till en tv.

Oled-tv

Den nya tekniken gör att tv-apparaterna bara blir några millimeter tjocka, och att bilden blir knivskarp. De lär visas upp på de flesta stora teknikmässor i år. Framtiden för dem ser lysande ut. Det finns bara ett problem: Priset.

– De är fantastiska, men de kommer kosta 100 000 kronor i år. Alldeles för dyrt, säger Peter Pettersson.

AVSTÅ:

Blu-ray

Utbudet av blu-ray-skivor är dåligt, och i och med att allt fler får bredband med bra hastighet i Sverige kan de flesta snart streama högupplöst film. Blu-ray är dödsdömt.

– Detta är den sista tekniken för fast mediadistribution, säger Peter Pettersson.

Dvd-spelaren

Det är klokt att avstå en ny dvd-spelare. Det är en tidsfråga hur länge dvd-formatet kommer att finnas kvar. Men man ska så klart inte slänga sin gamla spelare, inte minst om man vill man kunna spela sina gamla skivor ett tag till.
Digital-tv box

Streaming av serier, sport, och andra program håller på att köra om det traditionella sättet att se på tv. Det gör digitalboxen överflödig. De som har ett bra bredband kan skaffa nättjänster som Viaplay och Netflix, och köra på tv:n, och kringgå boxens kanalutbud.

– Boxarna kan bli intressanta igen om de kan lägga in streaming-tjänster i dem. Och självklart ska man ha kvar sin box om man är beroende av den och inte har bredband. Annars är de dinosaurier, säger Peter Pettersson.

GPS

En GPS-app i smarttelefonen ger dig samma funktioner och är mycket billigare. Och så länge man har täckning fungerar kartfunktionen som följer med telefonerna bra. Det gör att det är dags att skrota GPS:en.

Källa:http://www.aftonbladet.se/minekonomi/shopping/article16081478.ab

Det är inte alltså bara jag som funderar på vad som man inte kommer att behöva i en snar framtid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s