Att bli vuxen en längre resa i dag

Att fylla 18 år och bli myndig är en sak, men när blir man vuxen i det moderna samhället? Svaret är: Betydligt senare än förr. Och det behöver inte vara något negativt.

– De flesta ungdomar tycker inte att man är vuxen förrän man är klar med sin utbildning, fått ett jobb, eget boende och en lön som gör att man blir något så när självstyrande i sitt liv, säger Mats Trondman, ungdomsforskare vid Linné-universitetet i Växjö.

– Och det överensstämmer nog även med samhällets uppfattning om vuxenhet, säger han.

Några generationer tillbaka var konfirmationen den ritual som öppnade porten till vuxenvärlden. På 1960-talet blev utbildningstiden längre för många, men i 20-årsåldern kunde de flesta få både jobb, bostad och bli vuxna.

– I dag hinner de flesta bli kring 30 år innan de uppnått vad som förknippas med vuxenhet. Det innebär att de levt en tredjedel av sitt liv innan de är där. Samtidigt är det mycket som talar för att barn och ungdomar blir vuxna på andra sätt tidigare än förr, säger Mats Trondman.

– Det beror på att de ofta står mycket närmare vuxna än tidigare, barn i dag är i mycket stor utsträckning involverade i att fatta beslut, vissa är ganska brådmogna, säger han.

Den förlängda tiden till vuxenhet behöver inte nödvändigtvis upplevas som negativ, tror Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

– Det är nog många som vill ha en längre ungdomstid än tvärtom, ungdom är attraktivt i vår kultur och det är så många positiva värden kopplade till att vara ung, säger han.

Tillfälliga jobb, växlande inkomster och boende i andra hand kan under en period fungera utmärkt för unga med en livsstil som innehåller resor, att prova på nya saker, och att söka sin egen identitet under största möjliga individuella frihet.

Men förr eller senare vill de flesta ha en fast bostad och arbete som medger självständighet och familjebildning — det vi förknippar med vuxenhet.

– Ungdomarna själva vet att vägen dit inte självklart ligger öppen, men de känner att det är deras individuella ansvar att hitta lösningarna. Det är mycket tuffare än tidigare, för det står ju ingen Volvofabrik och ropar på dem i dag, säger Mats Trondman.

Källa: http://www.dn.se/livsstil/att-bli-vuxen–en-langre-resa-i-dag 

Känns bra, jag ligger bra till i tidslinjen då.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s