Rätt strategi leder till jobb i framtiden

Trots en tuff arbetsmarknad väntas 1,1 miljoner få nytt jobb i år. Läkare och förskollärare hör till vinnarna. Andra grupper, som fotografer, får tampas hårt. Men även andra faktorer avgör vem som lyckas få arbete.

Varslen och arbetslösheten ökar i hela landet. Men samtidigt finns det vissa yrken där företagen skriker efter kompetens och de med rätt profil kan välja och vraka.

Trots att sysselsättningen väntas minska i landet i år, står inte arbetsmarknaden still. Förra året rekryterades 1,23 miljoner personer och i år väntas 1,1 miljoner nya anställningar att göras.

I Arbetsförmedlingens senaste prognos om jobben, baserad på intervjuer med närmare 12.000 privata och offentliga arbetsgivare, målas trenderna upp. Och även om arbetsmarknadsläget är tufft nu kommer flera branscher brottas med brister framöver när stora kullar går i pension. Bristerna finns även när det råder lågkonjunktur, vilket tyder på ett glapp mellan de sökandes kompetens och de jobb som finns.

Ett tips till den som vill klara sig på den tuffa arbetsmarknaden är att gå ut gymnasiet och allra helst skaffa sig högre utbildning.

– Huvudbudskapet är att utbildning lönar sig. De yrken där det råder brist är generellt yrken som kräver akademisk utbildning, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det handlar om jobb som civilingenjör, läkare, lärare, sjuksköterska och olika typer av datayrken. Men högre utbildning i sig garanterar inte ett arbete. Journalister och kulturarbetare hör till de yrkesgrupper som har det tuffast på arbetsmarknaden. Att ha med i beräkningarna är också att försvagningen på arbetsmarknaden slår olika i landet. Framför allt drabbas regioner som är beroende av industrin. Men även byggaktiviteten är låg, vilket påverkar utsikterna för jobb på det området.

Bara i två av landets län bedöms sysselsättningen öka i år, Stockholms och Norrbottens. I Stockholms län handlar det om att tjänstesektorn är stor och inte lika drabbad av konjunkturnedgången. I Norrbotten blomstrar gruvindustrin och skapar jobb.

Förutom att en bra utbildning klassas högt blir också erfarenhet av stor betydelse när kampen om jobben är hård.

– Erfarenhet har alltid varit viktigt, men det blir ännu mer markant när utbudet av arbetskraft är stort, arbetslösheten ökar och efterfrågan är lägre. Då kan arbetsgivarna vara mer kräsna, säger Håkan Gustavsson.

Många arbetsgivare upplever brist på utbildad och erfaren personal, men överskott på nyutexaminerad. Det finns också exempel på yrken där det råder både hög arbetslöshet och brist på arbetskraft. Hit hör kockar då arbetsgivare söker dem som har gott rykte och erfarenhet och är mindre intresserade av dem som är arbetslösa.

Håkan Gustavssons råd till unga personer är att satsa på något man är intresserad av, men vara försiktig med områden där arbetsmarknaden ser svag ut.

– Framför allt ska man inte hoppa av gymnasiet, då är det i stort sett omöjligt att få jobb.

Tittar man längre fram i kristallkulan, om fem tio år, väntas brist inom flera områden då stora ålderskullar går i pension. Det handlar om jobb inom vården, läraryrken och teknikyrken. Det problemet förstärks av att antalet platser på vissa utbildningar, som läkare, inte alltid stämmer överens med behoven. Orsaken till brister kan också vara att unga inte i tillräckligt hög grad är intresserade av vissa yrken, som civilingenjör.

En nyckel till att se till att arbetsmarknadens hål fylls och mildrar effekterna av en åldrande befolkning blir invandringen och att den arbetskraft som finns matchar efterfrågan.

– Det handlar till viss del om studieval. Vi behöver exempelvis fler som läser på omsorgsprogrammen och yrkesprogrammen och fler som går ut gymnasiet, säger Håkan Gustavsson.

I dag lämnar över 20 procent gymnasiet varje år utan fullständiga betyg.

– Det påverkar arbetskraftsförsörjningen, även om de flesta tar igen det senare.

Arbetsförmedlingen jobbar främst med kortare insatser för att täppa hål på arbetsmarknaden. Det kan handla om att någon går en utbildning för att ta busschaufförskörkort, eller att man kompletterar en utbildning inom vården för att bli undersköterska.

Källa:http://www.dn.se/ekonomi/ratt-strategi-leder-till-jobb-i-framtiden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s