Så klarar du plånboken vid arbetslöshet

Varslad! Oron sprider sig: Hur ska jag och familjen klara ekonomin? Drabbas inte av panik. Med några enkla handfasta råd kan man om inte stilla oron, i varje fall dämpa den.

Ett varsel om uppsägning är ett tecken på en kris, men inte nödvändigtvis ett tecken på att man kommer att bli arbetslös.

– Det första som brukar ske är att arbetsgivarna ändå försöker få till stånd frivilliga avgångar, påpekar Maria Landeborn, privatekonom på statliga banken SBAB.

Redan innan man blir varslad brukar det uppstå rykten, till och med tydliga vinkar om att ekonomin hos arbetsgivaren är ansträngd. Därför ska man utnyttja dessa signaler till att förbereda sig.

Erika Pahne, privatekonom på Swedbanks institut för privatekonomi, tycker att det är en god idé att stresstesta sin ekonomi. Dit hör att se efter vilken ersättning man kan få om man blir arbetslös, men också att man ser över sina utgifter.

– Och förbered dig på att söka ett nytt jobb. Uppdatera din cv och använd dina kontakter, tillägger hon.

Många fack- och yrkesförbund har en inkomstförsäkring inbakad i medlemsavgiften, en försäkring som ger 80 procent av inkomsten i vanligtvis tre fyra månader efter att man förlorat jobbet. En del erbjuder också en extra, frivillig försäkring som förlänger den tiden.

– När det gäller inkomstförsäkringar ska man komma ihåg att de gäller endast om det gått minst tolv månader från det att man tecknar den till dess man blir varslad, påpekar Landeborn.

Ett varsel kan också vara en signal på att inte bara arbetsgivaren, utan en hel bransch har mer eller mindre svårlösta problem. Är problemen resultatet av en tillfällig svacka, eller handlar det om mer långsiktiga bekymmer? I det senare fallet kan det vara värt, om man inte har en inkomstförsäkring via facket, att teckna en privat sådan trots att de brukar vara rätt dyra.

– Har man höga inkomster, höga utgifter och litet sparande kan det också vara värt att teckna en sådan, menar Landeborn.

Ett alternativ till en inkomstförsäkring är en låneförsäkring för den som har dyra bostadslån. De betalar räntorna, i vissa fall amorteringar, om du blir arbetslös eller sjuk under, vanligtvis, ett år.

En annan sak som kunskap om branschen och företaget kan ge är en vink om att man kanske ska försöka byta jobb, till och med skola om sig. Den som ändå blir arbetslös ska inte sticka under stol med det.

– Det är inget att skämmas för. Berätta för din omgivning, utnyttja dina kontakter och ring till tänkbara nya arbetsgivare så att du etablerar en personlig kontakt med dem, säger Landeborn.

Och precis som Erika Pahne säger så är det klokt att göra en budget utifrån de nya inkomster man får – och att göra det i förväg. Då kan man se över vilka kostnader man eventuellt kan dra ner på.

Sådana kostnader finns i de flesta familjer. Prenumerationer och medlemskap kan sägas upp. Och även om man inte säljer bilen kan man ställa av den så att man slipper driftskostnader och skatt. Diskutera med banken om du kan få stoppa dina amorteringar under tiden du letar nytt jobb.

En annan sak är att försöka spä på sina nu magra inkomster. Gå igenom källar- och vindsförråd för att leta efter prylar att sälja.

Källa:http://www.dn.se/ekonomi/sa-klarar-du-planboken-vid-arbetsloshet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s