Så maxar ni er ekonomi tillsammans

Allt fler par väljer att gå skilda vägar på grund av bråk om familjens pengar.

Men det finns sätt att lappa igen förhållandet även om åsikterna om ekonomin går isär.

– Om fler pratade igenom ekonomin redan från början skulle många relationer både kunna räddas och bli bättre, säger privatekonomen Maria Landeborn.

Att bråka om pengar i äktenskapet är vanligt. Så vanligt att flera par tar ut skilsmässa varje år på grund av bråk om ekonomin. Men familjens ekonomiska bekymmer kan faktiskt göra att ni kommer närmare varandra och får en bättre relation.

Receptet för att lyckas komma överens om pengarna stavas öppenhet, enligt Maria Landeborn, privat- och familjeekonom på SBAB.

– Om man hittar en gemensam plattform och är ärlig med sina ekonomiska styrkor och svagheter kan man komma långt. Men det gäller att acceptera att vi är olika, att vi har olika inkomster och olika förutsättningar att bidra, säger hon.

Försök förstå varandra

Är ekonomin ett problem i relationen ska man börja med att sätta sig ned tillsammans och tala ut, tipsar Maria Landeborn.

– Titta igenom inkomsterna och utgifterna så att ni får en bild av hur mycket pengar ni har kvar var för sig när allt är betalt, då blir det lättare att förstå varandras ekonomi. Ofta bottnar pengabråken i att man inte har någon koll på vad den andra har för inkomster och utgifter.

Men hon understryker att man inte ska sätta sig ner och se över ekonomin precis när man är inne i en hetsig diskussion.

– Då kommer ni ingenstans. Sätt er i stället ner när ni har det lugnt omkring er.

”Vågar inte klaga”

Det finns ett par tecken på att ekonomin har blivit ett problem i förhållandet. Det ena är självklart att ni ofta bråkar och faller in i hetsiga diskussioner om pengar. Den andra signalen är att någon känner sig underlägsen eller mår dåligt över saker som har med pengar att göra.

– Det är många som inte vågar klaga på ekonomin, eller som känner sig tråkig om man tar upp saker som har med pengar att göra. Ofta är det den med lägre inkomster som känner så. Men det är viktigt att man vågar prata om det, annars kan problemen spilla över på andra delar av relationen, säger Maria Landeborn.

Hur mycket delad ekonomi ska man ha för att få ett lyckat förhållande?

– Jag tycker egentligen att det är upp till var och en, men det brukar vara bra att hålla isär sina ekonomier. Man kan ha ett gemensamt sparkonto till semestern eller för husköp. Det kan vara bra att titta på inkomsterna och utgifterna så att den som tjänar lite mer betalar lite mer.

Ekonomitipsen som får relationen att hålla

Berätta var dina ekonomiska gränser går

Du kanske inte känner dig trygg utan en buffert, tycker att semestern inte blir lika rolig om den kostar för mycket eller anser att det är viktigt att hålla nere onödiga vardagsutgifter. Eller också har du hobbys du vill lägga pengar på eller älskar att äta lunch ute varje dag. Oavsett vilket är det lika bra att berätta hur det ligger till från början.

Acceptera att ni är olika

Vi prioriterar olika saker. Så länge det inte drabbar den gemensamma ekonomin eller går ut över de planer ni har tillsammans behöver det inte göra något.

Spara gemensamt till resor och sådant ni ska köpa och göra tillsammans

Ha en buffert redo att ta av när det är dags att åka på semester eller köpa nya möbler. Det kan vara stressande att behöva få fram alla pengarna när det börjar bli dags att åka, särskilt för den som tjänar minst.

Gör en budget

Det behöver inte vara något stort projekt. Det viktigaste är att ni räknar ut hur mycket ni tjänar, hur stora de gemensamma kostnaderna är och vad var och en har kvar att leva på efter att räkningarna är betalda. Då blir det lättare att förstå varandra sen.

Fundera på hur ni ska fördela utgifterna

När ni gjort en budget, vet vad ni tjänar och hur kostnaderna ser ut, så kan ni också diskutera hur kostnaderna ska fördelas. Om en tjänar 2/3-delar av den totala inkomsten så kan den betala en större del av kostnaderna.

Vardagsekonomin är en sak, framtiden en annan

Att dela på vardagsekonomin är en sak, framtiden är en annan. Har ni kommit så långt att ni har barn innebär det ofta att någon är föräldraledig längre, gör avkall på karriären eller jobbar deltid. Det gör att en av er kommer att få en fattigare pension om ni skulle gå skilda vägar. Den som tjänar mest kan då föra över pensionspoäng och spara till den som tjänar mindre så att förutsättningarna blir lika även i framtiden.

Källa:http//www.aftonbladet.se/minekonomi/familj/article16220908.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s