Studenter går back på studielånet

Trots att studiemedlet höjdes för ett par sedan är det fortfarande kärvt för landets studenter. I snitt går en student back 759 kronor i månaden, enligt Sveriges förenade studentkårers (SFS) nya studentbudget, skriver Dagens Nyheter. Kostnaderna för mat, kläder och liknande har beräknats enligt Konsumentverkets underlag.

SFS begär nu att regeringen ska höja bidragsdelen av studiemedlet med 800 kronor.

Att extrajobba är okej så länge man frivilligt vill tjäna pengar till en resa, men om man jobbar för att överleva dagen är det otroligt negativt, säger Nikolas Theofanous, ordförande för Lunds Samhällsvetarkår, till TT.

— Många studenter känner en ekonomisk stress precis som resten av samhället gör. De sover sämre, är mer spända och kan inte koncentrera sig tillräckligt på sina studier, säger han.

Theofanous betonar att heltidsstudenter bör jämställas med heltidsanställda.

— Vi är inga kunskapsbidragstagare utan medarbetare på universitet. Och vi behöver mental avslappning, fritid och tid att förkovra oss för att hålla motivationen uppe, precis som för folk utanför studentvärlden.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har undersökt studiestödet från 2001 och uppger att bidragsdelen numera utgör 31 procent – för två år sedan var bidragsdelen 34 procent.

— Om man fortsätter att minska bidragsdelen är det inte lika stor uppmuntran för människor att studera. Sverige är i behov av ett utbildat samhälle, säger Nikolas Theofanous.

Källa:http://www.vk.se/805564/studenter-gar-back-pa-studielanet-2

Bor man i en större stad så kan hyran ligga på 5000 kr, då har man inte så mycket kvar att leva på. Svårt också om man har barn. Förhoppningsvis höjs bidragsdelen nu, men jag tvivlar starkt på att det blir så mycket som de vill.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s