Ekonomi – Bidragande orsak till att jag är försiktig med vad jag postar på facebook

Bilderna du lägger upp på Facebook kan stå dig dyrt.

Skatteverket har börjat använda sociala medier för att driva in skatter.

– Det känns fruktansvärt att de snokar bland ens privata bilder, säger Sven-Ingvar Hjertenvik, 58, som upptaxerades efter Skatteverkets Facebookjakt.

Sven-Ingvar Hjertenvik, 58, driver företaget Digitala Foton och Film i Malmö, som hjälper folk att omvandla gamla foton och filmer till digital form. Till sin hjälp har han en husbil som han använder för att åka runt på mässor i Sverige och Europa för att locka kunder och utbyta erfarenheter.

”Missförstånd”

Efter en arbetsdag i Karlstad stannade Sven-Ingvar för övernattning med husbilen i Örebro. Innan han gick och la sig postade han en bild på Facebook och skrev ”semester genom Sverige” som kommentar. Då slog Skatteverket till. Enligt myndigheten var bilden tillsammans med bilens körjournal bevis på att Sven-Ingvar använder husbilen – som är skriven på företaget – privat.

Skatteverket beslutade därför att upptaxera företaget och han själv personligen med drygt 400 000 kronor.

Men enligt Sven-Ingvar är allt ett missförstånd. Han säger att han felaktigt använt ordet semester, när det egentligen rörde sig om en vila efter en arbetsdag.

– Det är enklare att skriva ordet semester, men jag gjorde fel och det försökte jag förklara för Skatteverket, men de lyssnade inte. I stället tog de skärmdumpar på bilden och använde konstigt nog som bevisning.

Ovanligt

Fallet överklagades till Förvaltningsrätten, som dock gick på Skatteverkets linje: Facebookbilden är ett bevis på att bilen användes privat.

Sven-Ingvar kan inte förstå rättens bedömning, och kommer att överklaga beslutet till Kammarrätten.

– Jag kan tycka att det är lite underligt att Skatteverket går in bland ens privata bilder och letar bevis och sen drar egna slutsatser. Jag hade precis börjat använda Facebook och ville vara lite social, men det blev ju väldigt dyrt.

På Skatteverket vill man inte kommentera det enskilda ärendet.

– Men vi har en skyldighet att utreda skatteärenden och då är social medier en del informationskällorna vi använder. Men det är inte särskilt vanligt att det sker, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

Källa: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article16839634.ab

Folk får kalla mig paranoid, men nu lever vi i ett big brother samhälle så man får vara försiktig med vad man säger och gör. Jag har sett uppdrag granskning, då jag jobbar inom vården så antar jag att man alltid kan bli inspelad på telefon eller filmad när man arbetar. Så watch your back och fundera hur mycket man ska lämna ut om sig själv. Privat och på arbetet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s