Köpstopp – Håll dig borta från skuldfällan

Ungdomsarbetslösheten är hög och många unga har ont om pengar. Men köpsuget blir inte mindre för det. Varje dag blir vi överösta med alternativ av vad vi ska lägga våra pengar på. Med mobilen och internet är det allt lättare att handla utan att tänka på när och hur prylarna ska betalas.

–Unga saknar ofta köpkraft eftersom de har lägre inkomster, därför är de särskilt utsatta. Ju längre tid du är utan jobb desto större chans att skuldsätta sig. Man köper för att skaffa sig en position i samhället, säger Jan Åkerlund arbetar med förebyggande verksamhet på Kronofogden.

Handeln på internet ökar snabbt och allt måste inte betalas direkt. Alternativen att handla i dag och betala senare med faktura blir fler – något som bäddar för att det är lättare att hamna i skuld.
Även en liten skuld växer snabbt. Den som köper en bok för 50 kronor på internet och inte betalar drar på kort tid på sig en skuld på 850 kronor. Köparen måste betala dyra avgifter för betalningspåminnelse, inkassokrav och utgifter till kronofogden.

– Fort som ögat är skulden uppe i nästan 900 kronor, det borde avskräcka någon säger Jan Åkerlund.

Här är hans bästa tips för att undvika skuldfällan.

Köp inte för pengar du inte har. Har man inte råd att konsumera i dag kanske man ska tänka på om man har råd senare.

Betala direkt. Om du lägger upp kostnaden på avbetalning är det inte säkert att du har mer inkomster ett halvår senare när du måste betala.

Var kritisk när du handlar. Kolla när fakturan ska betalas. Om förfallodagen är den 10:e i månaden och du inte får in några pengar före den 25:e så ta reda på hur mycket du måste betala i extraavgifter, avier, uppläggningsavgifter och räntor.

Gör ett bokslut över din ekonomi. Mer effektivt än att göra en budget som lätt blir en önskedröm som är svår att hålla. Spara dina kvitton och gå igenom utgifterna under en månad. Då får man lättare upp ögonen för vart pengarna tar vägen. Överblicken gör det lättare att dra in på onödiga utgifter som du kanske inte har råd med.

Försök spara ihop till en buffert. Så fort man har en krona över innan nästa lön kommer går den lätt till shopping. Spara pengarna på ett sparkonto istället. Den som har mycket små marginaler faller desto lättare i skuld om något oförutsett händer.

Skaffa dig kunskap. Vi är inte födda med en fallenhet för privatekonomi. Konsumentverket och Kronofogden är myndigheter som erbjuder information. Även storbankerna har tips och råd på sina hemsidor. Låna böcker på biblioteket om privatekonomi.

Om du blivit skuldsatt och inte vet hur du ska klara dig ur knipan finns det ett antal saker du kan göra.

Ta inga nya lån för att betala av gamla skulder. Då är skuldspiralen i gång. Stoppa inte huvudet i sanden och hoppas att problemet ska försvinna.

Ta hjälp från din omgivning. Även om man skäms för att man har för lite pengar och handlat för mycket så är det bättre att be om hjälp. Kanske kan föräldrar, släktingar och vänner låna dig pengar så att du slipper låna pengar på marknaden till höga räntor.

Kontakta den du är skyldig pengar. Försök komma överens med företaget om att få till stånd en avbetalningsplan.

Kontakta kommunens budget– och skuldrådgivare. Personen kan hjälpa dig att få ordning på skulderna och göra ekonomiska beräkningar. Kontaktuppgifter brular finna på respektive kommuns hemsida.

Källa:http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/hall-dig-borta-fran-skuldfallan/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s